Islamic Widget

Selasa, 28 Disember 2010

SELAMAT TAHUN BARU!!!!

Bismillah..

Mungkin dah agak terlewat untuk mengucapkan salam MAAL HIJRAH..

SELAMAT TAHUN BARU!!

Rabu, 22 Disember 2010

OPPS..WATCH OUT!! "GAME"

Salam to all readers~ =)

Selamat menempuh hari yang baru. Hari ini ana nak kongsi info dari satu blog ((dah mintak permission nak publish ni)) kira penting lah ni kan, uolls kan suka maen game kan, tapi sepatutnya kita kena check dulu game apa yang kita maen tu, boleh ke tak, takut bertentangan pulak jadi macam kes game ni lah, terang-terang menghina Islam~ Let's check it out~

Jumaat, 3 Disember 2010

2 CINTA TIDAK AKAN BERSAMA

Bismillah..

Salam mujahadah dan ukhuwah..

Syukur ke hadrat Ilahi..dengan izin dan hinayahnya kita masih dapat menimati nikmat hidup.
Dan bagi orang-orang yang beriman, harus bersyukur di kurniakan nikmat Iman dan Islam..Dan jauhi sikap riak.


LEMBARAN HIDUP SEORANG MUSLIMAH

BISMILLAH..

sAlam Mujahadah..
Telah lama tidak mengupdate blog...

Kengkangan masa serta banyak masalah..menyebabkan tidak dapat mempost entri baru.

InsyaAllah..ana cuba berkongsi pengalaman ana dan cerita yang lebih menarik untuk tahun 2011 yang akan tiba.

Seperti biasa ana suka berbicara tentang wanita..marilah kita semua menjadi wanita solehah..
Di bawah ini, ana kongsikan Kata-kata mengenai "LEMBARAN HIDUP SEORANG MUSLIMAH"...(COPY.. :-) )

Jumaat, 5 November 2010

TRADISI PELAJAR : Apabila Musim Exam Tiba


Bismillah..

InsyaAllah..sedikit perkongsian dan nasihat.
Ana ada 4 kertas soalan je lagi, ana menggunakan sedikit masa yang ada ....

Selasa, 12 Oktober 2010

Warga Malaysia paling ramai kawan dalam web sosial

Sumber : Berita Hrian.com

2010/10/12

LONDON: Rakyat Malaysia yang menggunakan rangkaian web sosial untuk berinteraksi mempunyai kawan paling ramai manakala warga Jepun paling sedikit, menurut tinjauan besar-besaran yang menilai peri laku online di seluruh dunia.

Tinjauan itu juga mendapati, 61 peratus pengguna memilih teknologi digital mengatasi saluran media lain untuk komunikasi termasuk televisyen, radio dan akhbar.

Hasilnya, secara purata, warga Malaysia mempunyai 233 rakan web sosial diikuti rapat Brazil dengan 231 dan Norway, 217. Ini amat berbeza dengan Jepun yang hanya mencatat 29 dan China, 68.

“Keputusan itu menunjukkan kewujudan budaya menekankan kepada kawan yang kurang tetapi lebih rapat,” kata Ketua Pegawai Pembangunan TNS, Matthew Froggatt.

Selain memiliki rakan paling ramai, pengguna internet di Malaysia juga paling lama berinteraksi menggunakan laman sosial iaitu sembilan jam setiap minggu, diikuti dengan Russia (8.1 jam) dan Turki, 7.7 jam, lapor Perbadanan Penyiaran Britain (BBC).

Kajian itu mendapati, pengguna juga lebih banyak menggunakan laman sosial daripada emel, sebahagiannya berpunca daripada peningkatan akses teknologi telefon bimbit.
Majalah Time mengemukakan soalan sama ada seseorang yang sosial di alam siber juga mesra di alam nyata.

Di Amerika, satu pertiga pengguna online menjangka dapat mengakses rangkaian sosial menggunakan telefon bimbit dalam tempoh 12 bulan lagi. – Agensi

p/s : Nampaknya..
Laman sosial dipelopori oleh rakyat Malaysia..
KENAPA NEGARA KITA BERADA DI TANGGA DIBAWAH..
KERANA...
ORANG MUDA KTA..TERLALU ENJOY..

Erm........
Moga kita sama-sama berfikir.
Jadikan Malaysia setanding dengan negara2 besar..
Syaratnya..SATU HATI

Walllah u a'lam

Kempen anti-Islam diterima di Austria

Sumber : berita harian.com

Parti Freedom raih undi terbesar pilihan raya


VIENNA: Parti berhaluan kanan menang undi terbesar dalam pilihan raya tempatan di Vienna kelmarin, dengan memperoleh sokongan terbanyak menerusi kempen anti-Islam.

Kecewa ! Budaya Mungkar Terus disuburkan


1. Kecewa ! Itulah yang boleh dilafazkan terhadap sikap tidak "tidak peduli" oleh pihak kerajaan yang masih mengizinkan konsert hiburan liar dianjurkan dalam negara ini. Terbaru , Adam Lambert dijangka akan "membinasa"kan akhlak masyarakat kita khasnya anak - anak muda di Stadium Bukit Jalil pada 14 Oktober kelak .

Palestin tolak tawaran Netanyahu bagi mengiktiraf negara Yahudi

Sumber : haluan palestin

RAMALLAH, Selasa 12 Oktober — Pihak Otoriti Palestin menolak desakan Perdana Menteri rejim Zionis supaya mengiktiraf Israel sebagai sebuah negara untuk kaum Yahudi. Sebagai pertukaran sekiranya pihak Palestin menerima desakan itu, Netanyahu pula akan mendesak kerajaannya supaya melanjutkan tempoh pembekuan penempatan baru Yahudi.

Pelampau Yahudi rancang serang Al Aqsa setiap hari


Yayasan Wakaf dan Warisan Al Aqsa di wilayah jajahan 1948 mengingatkan tentang perancangan sekelompok pelampau Yahudi untuk melakukan berbagai operasi terhadap kepentingan kaum Muslimin, di antaranya adalah menyerbu masuk Masjid Al Aqsa pada setiap hari. Yayasan meminta warga Palestin di Al Quds dan wilayah jajahan 1948 supaya bersiap siaga dan terus menziarahi Masjid Al Aqsa.

Ahad, 10 Oktober 2010

Muslimah Inggris 'Dipaksa' Lepaskan Niqab di Pengadilan

Sumber : ERAMUSLIM

Seorang muslimah Inggris yang sedang hamil bernama Georgina Richards, diperintahkan oleh hakim di pengadilan Leicester untuk melepas cadarnya sambil memberikan persaksia terhadap mantan pasangannya-Ismail Mangera.

Rabu, 6 Oktober 2010

Kenangan English Week : Choral speaking


Asalamualaikum wbt..


Lama rasanya tidak mempost entri baru..
Bukan kerana terlalu sibuk..tetapi ada urusan yang lebih perlu di utamakan.
Alhamdulillah dengan izin Allah swt..
Ana masih hidup hinggah ke hari ini dan mengizinkan ana mempost entri ini.

Ana nak kongsi gambar kelas ana yang telah menjuarai pertandingan Choral Speaking. (Syariah and Law sem 2)

Jumaat, 17 September 2010

KECANTIKAN LELAKI & KEGAGAHAN WANITA

18 September – memperingati peristiwa penyembelihan di Sabra dan Shatila

Peristiwa pembunuhan dan penyembelihan beramai-ramai rakyat Palestin di kem pelarian Sabra dan Shatila dari 16 hingga 18 September 1982 tidak mungkin terpadam daripada sejarah kemanusiaan, walaupun media arus perdana seakan-akan tidak pernah tahu tentang hakikat peristiwa tragis itu.

Ahad, 12 September 2010

SABAR

MAKSUD “sabar” dalam konteks amalan batin ialah menahan hawa nafsu daripada dipengaruhi oleh sebarang gelora atau kegemparan hati atau tekanan jiwa atau perasaan atau rangsangan yang menimbulkan rasa marah atau berontak, resah- gelisah, tidak rela, sugul, kecewa atau putus asa, akibat daripada pengalaman menghadapi kesusahan, ketidak- selesaan atau sesuatu keadaan yang tidak disukai atau tidak diingini.

Isnin, 6 September 2010

BINGKISAN :MUHASABAH RAMADHAN

Alhamdulillah dapat juga saya menjenguk dan memasukan entri baru dalam blog ini. Saya hanya memohon kekuatan dari Allah berkat doa saudara-saudara untuk mampu melaksanakan ibadah puasa ini semakin baik dari hari ke hari.

Ahad, 5 September 2010

Detik Hitam 21 Ogos, 1969

Kenapa dengan 21hb Ogos? Tarikh 21 Ogos adalah satu detik hitam bagi umat Islam di seluruh dunia. Genap 41 tahun yang lalu (21 Ogos 1969), maruah umat Islam telah tercalar

Khamis, 2 September 2010

MUTIARA RENUNGAN UMMAH

Umat Islam mesti berilmu bukan hanya menungkat dagu,
Umat Islam mesti banyak membaca bukan melihat orang baca,
Umat Islam mesti berdakwah bukan hanya pandai menyalah,
Umat Islam mesti bermaruah bukan berbangga di bumi bertuah,
Umat Islam mesti menjaga waktu bukan membazir waktu,
Umat Islam mesti kaya jiwa bukan kaya harta,
Umat Islam mesti bekerja keras bukan pemalas,
Umat Islam mesti merenung bukan termenung,
Umat Islam mesti mengkaji bukan berangan tidak bererti,
Umat Islam mesti berhati-hati bukan membuta tuli,
Umat islam mesti disengani bukan ditakuti,
Umat Islam mesti bersatu hati bukan hasad dengki,
Umat Islam mesti berpolitik bukan main-main politik,
Umat Islam mesti menang bukan kalah dalam perjuangan,
Umat Islam mesti mensyukuri bukan kufur nikmat,
Umat Islam hanya berpandukan Al-Quran, Hadis, Qias, Itjima dan ijtihad, kelak kita selamat dunia dan akhirat.

MERDEKAKAH KITA?

30.Ogos.2010(luahan hati)

Isnin, 30 Ogos 2010

Pilihan Warga al Quds: Hancurkan Rumah Sendiri Atau Bayar Biaya Penghancuran

Alquds – Infopalestina: Sumber-sumber lokal di al Quds menegaskan bahwa pemerintah kota Zionis Israel di al Quds memberikan pilihan kepada warga Palestina Nashri Abu Rajab (60) di Baldah Qadimah, al Quds, antara menghancurkan rumahnya sendiri atau membayar sangat tinggi biaya penghancuran rumahnya yang dilakukan pemerintah kota.

Selasa, 24 Ogos 2010

Isnin, 23 Ogos 2010

REALITI BUKAN ILUSI ATAU FANTASI

Asalamualaikum wbt..

Apa Khabar?khaifa halukum?

Sebelum saya mula..saya nak minta semua orang senyum dulu.

Selasa, 27 Julai 2010

NEWS : 30 doktor dari Malaysia akan memasuki Gaza Ramadhan nanti.


Rabu, 28/07/2010 – Konvoi 30 doktor dan doktor pakar daripada 55 sukarelawan Malaysia akan memasuki Semenanjung Gaza semasa bulan Ramadhan. Agensi berita melaporkan

Khamis, 22 Julai 2010

::HAYATI::


HAYATI KATA BELIAU...

Tidakkah kalian lihat wahai bangsa Arab, sudah sampai ke tahap mana keadaan ini? Sesungguhnya aku, seorang tua yang lemah, tidak mampu memegang pena dan menyandang senjata dengan tanganku yang sudah mati(lumpuh). Aku bukan seorang penceramah yang lantang yang mampu menggegarkan semua tempat dengan suaraku yang perlahan ini.

Jumaat, 16 Julai 2010

Undang-undang Israel Lucuti Hak Tinggal Warga Gaza di Zona Hijau

Jerusalem – Infopalestina: Dalam sidang yang digelar awal pecan depan, pemerintah Israel akan membahas RUU melarang penerbitan dokumen izin tinggal bagi warga Gaza di wilayah Palestina jajahan Israel tahun 1948.

Syekh Raed Shalah Di Penjara

Hakim Wanita dan Peguam Non Muslim

Asalamualaikum wbt..

Ana kongsikan pandangan..

KLIK SINI UNTUK BACA

PENINDASAN KEPADA WARGA PALESTIN

Berita dari laman ERAMUSLIM..
KLIK SINI

Tajuk Berita :

Warga Palestina Sesegera Mungkin Wajib Sumpah Setia Kepada Negara Yahudi

Malaysiacrime.com, Laman Paparan Jenayah

Asalamualaikum wbt..

Saya ingin bertanya..adakah saudara serta saudari tahu mengenai laman ini.

Jika tidak..izinkan saya berkongsi dengan saudara serta saudari. Ianya adalah laman yang memuatkan kes jenayah yang pernah berlaku di tempat kita.

Bolehlah klik link kat bawah..

Malaysiacrime.com, Laman Paparan Jenayah

EKONOMI MALAYSIA..Kenaikan harga barang

5-dalam-1: Harga petrol, diesel, gula dan gas naik

Khamis, 15 Julai 2010

DOA BUAT BAKAL ZAUJ


YA RABBI
Aku berdoa untuk seorang lelaki, yang akan Kau pilih menjadi sebahagian daripada hidupku

SEMARAK JIHAD..Buat Al-Quds


KISAH KAPAL BANTUAN KE GAZA..

Walau mendapat ancaman dari pihak Israel..
Tetapi manusia yang prihatin dan umat Islam akan terus berusaha membantu saudara mereka yang ditindas dan sangat memerlukan bantuan.
Mereka bersedia melakukan apa sahaja untuk Gaza dan rakyat Palestin.

Mari ikuti perkembangan terkini mengenai Gaza dan gerakan aktivis-aktivis untuk saudara kita di Palestin.

KLIK SINI :



Israel mendesak kapal Libya berlabuh di Mesir

Isnin, 12 Julai 2010

Amanah Dari Yang Esa

Bismillah..

Semester dua ini ana dapat beberapa amanah..

Menjadi AJK DAKWAH dalam kelab wataniah..insyaAllah.

Dan ketua subjek PUIM..

***********************************************************************************

12.Julai.2010

PUIM..kami dah berkenalan dengan subjek PUIM.
Pensyarah kami ustazah Hasiah Mat Salleh..

Ustazah turut menceritakan pengalamannya sebagai seorang peguam syari'e.

Ustazah turut menjelaskan tentang kelayakan seorang wanita dalam memegang jawatan hakim dalam mahkamah. Menurut hukum di bolehkan, diantara sebabnya ialah mencontohi isteri Rasulullah s.a.w Aisyah r.a. Beliau menjadi perawi hadis. Kelayakan ini bedasarkan kecedrasan akal,tahap ilmu dan kematangan dalam membuat keputusan.

Ustazah juga menerangkan sedikit perbezaan di antara peguam sivil dengan peguam syari'e.

Kelas di hangati soalan kelayakan menjadi peguam dan hakim..ustazah sebagai seorang peguam, mampu menjawab soalan yang di ajukan. Kadangkala ustazah menjawab bagai dialek peguam di kort.

Undang-undang Islam akan sentiasa bertukar, kerana di Malaysia masih dalam proses memperkasakan undang-undang Islam. Berbeza dengan Undang-undang Sivil iaitu telah ditetapkan dan mengikuti pro British.

Lesen peguam syari'e hanya boleh di ambil setelah memiliki ijazah @ master, setelah mengambil ijazah perlu mengambil diploma guaman (khas untuk mendapatkan lesen guaman) tempoh diploma ini hanya setahun dan kelasnya hanya di adakan pada hari sabtu dan Ahad sahaja. Di Malaysia kita hanya boleh mendapatkan diploma tersebut di dua Universiti sahaja iaitu UIA dan UKM.

Kelas diakhiri dengan pembahagian kumpulan untuk menyiapkan asignment..

Ana berdua dengan sahabat ana Atika..tajuk kami "Kedudukan Agama Islam Dalam Perlembagaan. Perkara 121 Fasal (1A) sebagai pencetus perkembangan undang-undang Islam terkini"

Nampaknya subjek kam semakin mencabar..ana suka benda yang mencabar.
Moga ana mampu menguasai subjek ini.

*****************************************************************************
Malam ana ada perjumpaan AJK Wataniah..

Malam layan lagu bersama dengan room meet..

"Ya Allah, hambamu ini memerlukan bimbingan darimu. Didiklah diri ini. Engkaulah Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang"

Ya, Rasulullah..kami memerlukan qudwah darimu.
*************************************************************************

Isnin, 5 Julai 2010

STUDY SEMULA..


Asalamualaikum wbt..

Ana kembali belajar di kolej.

Rindu suasana sebagai seorang pelajar..tak sabar rasa hati untuk memulakan semester 2.

TAHU VS FAHAM

Bismillah

Rabu, 16 Jun 2010

IMPIANKU..

Mahabbah Cinta Kepada Nabi s.a.w


Bismillahirrahmanirrahim..
Dengan nama Allah yang Maha pengasih lagi Maha pemurah..

Terdapat dalam satu kisah di mana seorang lelaki melihat sejenis makhluk yang amat mengerikan. Lalu dia bertanya, “Siapakah engkau?” Makhluk itupun menjawab, “Akulah amalmu yang buruk.” Lelaki itupun bertanya, ‘Apakah caranya agar aku dapat selamat dari engkau?” Makhluk itu menjawab, “Dengan membaca selawat Nabi S.A.W.”

Kumpulan Nama Buku Yang Terbahaya Hasil Karya Para Orientalis

Selasa, 15 Jun 2010

Foto 9 Syuhada Mavi Marmara

KUALA LUMPUR, 15 Jun: Pada 31 Mei lalu, seramai sembilan sukarelawan dari Turki telah syahid sewaktu dalam perjalanan menghantar bantuan kemanusiaan kepada saudara seagama di Palestin.

Mereka dibunuh oleh tentera Israel laknatullah ketika angkatan kuffar itu menyerang kapal Turki M.V. Mavi Marmara yang sedang dalam misi menyampaikan bantuan kemanusiaan kepada penduduk Gaza, Palestin yang sedang dikurung dalam sebuah penjara yang sungguh besar.

Jumaat, 11 Jun 2010

Elektrik dalam tubuh


RENJATAN elektrik juga boleh dirasakan penghidap penyakit
tulang belakang cakera prolaps ketika tubuh berada dalam kedudukan tertentu.

TERKINI : ASTRO MAX (BOLEH MERAKAM)

Astro B.yond sasar 500,000 pelanggan

Malaysia : kes Campur aduk babi

dipetik dari : myMetro
Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin

Gadai emas cari anak lari ikut pengkid

PULANGLAH...Mimie lari dari rumah di Semporna, Sabah.

dipetik dari: MyMetro

SaHaBaT YaNg TiaDa GaLaNg GaNTi

Assalamu'alaikum Warohmatullahi Wabarokatuh...

‘Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati..’

“Sebaik baik sahabat di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap temannya dan sebaik baik jiran disisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap jirannya” (H.R al-Hakim)

MAAFKAN SAYA...!!!

ARTIKEL PETIKAN: Anda Sedang Membantu YAHUDI !


Isu Perundangan: Karpal dibebas daripada tuduhan menghasut



IKUTI>>>

Isnin, 7 Jun 2010

Apabila Bukan Islam Mahu Jadi Peguam Syariah…

بسم الله الرّحمن الرّحيم

Isu bukan Islam mencabar isu sensitif umat Islam bukan lagi perkara baru di negara kita, mahu pun di mata dunia..
Related Posts with Thumbnails

SEUNTAI MADAH

Ya Allah..

bangunkanlah kesedaran di hati hamba yang mentaatimu..

Jangan kau jadikan ungkapanku hari ini, hanya sekadar ungkapan..

Pilihlah diriku untuk berjuang bersama pejuangMu..

Jadikanlah Impianku untuk mati syahid menjadi kenyataan..

Lindungilah pemikiranku..daripada akal yang dikuasai nafsu..

Biarlah bicaraku..adalah ilham daripada-Mu..

Bantulah hamba yang lemah ini..agar ada sumbanganku untuk Islam tercinta..

Ya Rabb, padamu ku letakkan harapan..

Tutupilah hatiku dari cinta dunia..

Lindungi diriku dari tipu daya dan fitnah dunia serta nafsu amarah (halobah)

Kuatkanlah aku menempuh jalanMu yang penuh liku..

Kerana MISI hidupku ialah mencari REDHAMU..

DOA RABITAH


"Ya ALLAH, Engkau Mengetahui bahawa hati-hati ini telah berkumpul kerana mengasihiMu,

Bertemu untuk mematuhi perintahMu,

Bersatu memikul beban dakwahMu.

Hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syariatMu.

Maka eratkanlah Ya ALLAH akan ikatannya,

Kekalkanlah kemesraan antara hati-hati ini..

Tunjukkanlah kepada hati-hati ini akan jalanMu yang sebenar...

Penuhkanlah piala hati ini..

Dengan limpahan iman, keyakinan dan keindahan tawakkal kepadaMU...

Hidup suburkanlah hati-hati ini dengan makrifat, pengetahuan sebenar tentangMu...

Jika Engkau mentakdirkan mati,

Maka matikanlah pemilik hati-hati ini

Sebagai para syuhada' dalam perjuangan agamaMu

Engkaulah sebaik-baik sandaran

Dan sebaik-baik penolong..

Ya Allah Perkenankanlah Permintaan ini..

Amin Ya Rabbal 'Alamiiin...


Text-Ads

MELODI JIWA


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com